Verzekerde som inboedelverzekering

Jan 22, 2014   //   by admin   //   Artikelen  //  Comments Off on Verzekerde som inboedelverzekering

Voordat u een inboedelverzekering afsluiten zult u moeten uitrekenen wat de vastgestelde verzekerde som wordt. Bij het vaststellen van deze waarde dient de verzekerde van al zijn bezittingen na te gaan wat de huidige nieuwwaarde is. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een object tegen de dagwaarde te verzekeren. Op een inboedelverzekering geldt standaard een overdekking van 25%. Houdt er rekening mee dat alle spullen die niet vast aan uw huis zitten tot de inboedel behoren, het gaat hierbij van uw tandenborstel tot uw dure sieraden.

Inboedel taxeren

Het uitrekenen van de nieuwwaarde of dagwaarde van al uw spullen is een enorme klus. U kunt uw inboedel ook laten taxeren. De kosten hiervan zijn echter vrij hoog, deze beginnen in de regel zo rond de € 250,–. Een voordeel is dat u een wettelijke garantie krijgt dat de getaxeerde waarde wordt uitgekeerd (art. 7:960 BW).

U kunt in plaats van een taxatie ook kiezen voor het invullen van de inboedelmeter bij uw verzekeraar. Dit is een formulier met een aantal vragen die u in dient te vullen. Aan de hand van gemiddelden wordt de waarde van uw inboedel vastgesteld. Het verbond van verzekeraars stelt elk jaar een inboedelwaardemeter op.

Onderverzekering

Let bij het afsluiten van een inboedelverzekering erop dat u niet onderverzekerd bent. Dit houdt in dat de verzekerde som lager uitvalt dan de werkelijke waarde en dat u hierdoor het risico loopt dat u bij schade een gedeelte uit uw eigen portemonnee moet betalen. Bedenk goed wat alle zaken in uw huis kosten. Stel u voor dat uw gehele huis afbrand, wat moet u allemaal kopen om weer hetzelfde te krijgen als dat u nu heeft.

Comments are closed.